BLOGI

 1. Yleisön pyynnöstä: Vegaaninen lakki, olkaa hyvät! 

  Vegaaninen lakkimme näyttää ja tuntuu yhtä hyvältä kuin perinteinenkin ylioppilaslakkimme! Myös vegaaninen lakki on tehty kotimaisena käsityönä Viitasaarella. Se ero vegaanisen ja perinteisen lakin välillä on, ettei vegaanisessa lakissa ole lainkaan eläinperäisiä tuotteita. 

  Vegaaninen lakki

  Vegaanista lakkia ei tunnista perinteisestä 

  Vegaaninen näyttää ja tuntuu yhtä hyvältä päässä kuin perinteinenkin, eikä maallikko tunnista vegaanilakkia tuosta vain. Tuorein lakkitulokkaamme jatkaakin komeasti ylioppilaslakkiperinnettä! 

  Perinteisen lakin valmistuksessa käytetään nahkamassaa, sillä nahka on pitkäikäinen materiaali. Ylioppilaslakin odotetaankin kestävän käytössä yli 30 vuotta, eikä vegaanisilta lakeilta odoteta yhtään vähempää – siksi lakin materiaaleja ei valittu hätiköiden. 

  Nahan korvaa PVC-materiaali 

  Tuotekehityksessä n

  Lue lisää »
 2. Ylioppilaslakin huima historia

  Kuinka keisari Nikolai I ja kielikiista liittyvät ylioppilaslakkiin? Nykymuotoisen puhtaanvalkoisen samettilakin historia on yllättävän raju ja vaiherikas. Lakki on ollut sekä autoritäärisen vallankäytön väline että julistus omasta kielipoliittisesta kannasta – kaikki sai alkunsa ylioppilaisiin hermostuneesta Venäjän keisarista.

  Ylioppilaslakki

  Univormu ylioppilaille keisarin määräyksestä

  Ylioppilaslakki nähtiin ensi kertaa keisari Nikolai I:n määräyksen ansiosta. Koska mellakoita järjestävät ylioppilaat aiheuttivat keisarikunnassa harmia, määräsi Nikolai ylioppilaat käyttämään sotilaallista univormua. Univormun ansiosta valtaapitävien oli helpompi valvoa harmia aiheuttavia ylioppilaita.

  Nikolain kuoleman, vuoden 1855, jälkeen univormun käytöstä kuitenkin luovuttiin. Univormusta jäi ylioppilaiden tunnukseksi ylioppilaslakki, joka vielä tuohon aikaan oli vä

  Lue lisää »
 3. Anna ammattiylpeyden nousta päähän!

  Ammattilakin hankkivien määrä on jatkuvasti kasvussa, ja se on ihanaa: ammatistaan saa ja pitääkin olla ylpeä! Ammattilaisen tunnistaa tupsusta ja reunanauhan väristä. Onko alallasi jo oma mallinsa?

  Lähihoitajalakki sinisellä reunanauhalla ja tupsulla

  Ammattiin valmistuvien lakkiperinne on yllättävän vanha!

  Ylioppilaslakkeja on käytetty jo yli 140 vuotta ja teekkaritupsut ovat heilahdelleet katukuvassa reilut 120 vuotta. Mutta tiesitkö, että Suomen vanhimman ammattilakin, merkonomin lakin, ensiesiintyminen nähtiin jo 1800-luvun lopulla Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa?

  Raahen Porvari- ja Kauppakorkeakoulun oppilaskunta kirjasi vuonna 1893 pöytäkirjaansa, että ammattilakin hankkimiseksi asetetaan komitea. Ehdotus hy

  Lue lisää »
 4. Nouseeko päähän oikeaan aikaan? – Tunne vapun etiketti!

  Valkolakkien aika on täällä taas! Vappuna ylioppilaslakki kaivetaan jälleen käyttöön, mutta monia mietityttää eräs seikka: Minä päivänä sen lakin saikaan taas painaa päähänsä ilman karmeaa etikettimokaa? Ja moneltako? Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää vapun aattoa klo 18, mutta tämä ei ole koko totuus.Vapun juhlintaa

  Lakki päähän lakituksen jälkeen!

  Teekkareiden vappu alkaa jo viikkoja ennen varsinaista vappua, ja vappujulistuksia annetaan jo vappuaaton aamuna. Lakkia ei kuitenkaan perinteiden mukaisesti pueta mihin aikaan tahansa.

  Ylioppilaiden vappu alkaa virallisesti lakitustilaisuudesta, minkä jälkeen lakin saa painaa myös omaan päähänsä. Eli moneltak

  Lue lisää »
 5. Kiitos äiti! – Äidinlyyra on kunnianosoitus ja kiitos huolenpidosta

  Onneksi olkoon vastavalmistunut! Pian saat painaa päähäsi lakin, joka symboloi vuosien uurastusta. Kimmeltävätkö onnen kyyneleet jo äitisi silmäkulmissa? Mitä kaikkea hän onkaan nähnyt ja kokenut kanssasi matkan varrella! Muista äitiä ainutlaatuisella lahjalla, äidinlyyralla.

  Vastavalmistunut lakki päässään

  Ajaton kaunis koru on äidille kunniamerkki

  Äidinlyyra ei koskaan mene pois muodista! Ajaton kaunis koru on äidille kuin kunniamerkki, valmistuneen lapsen kiitos kasvatuksesta ja huolenpidosta. Valmistuva lapsi antaa lahjan perinteisesti äidilleen ennen valmistujaisjuhlaa, ja sitä voi käyttää oman lapsen lakkiaisten lisäksi myös muiden lakkiaisissa sekä tärkeissä perhejuhlissa.

  Yleensä äidillä on yksi lyyra jokaista valmistunu

  Lue lisää »
 6. Wanha ylioppilaslakki nostalgian kaipuuseen

  Mitä tehdä, jos oma rakas lakki on tuhoutunut vuosituhannen megabileissä tai hukkunut vappukekkereiden pikkutunneilla? Ratkaisu on Wanha ylioppilaslakki, jonka sametti kellertää kauniisti, niin kuin oman vanhan lakin sametin kuuluu.

  Wanha ylioppilaslakki päässä

  Elämän kuuluu näkyä lakissa 
  – ei kai uudenkarheaa voi hankkia kadonneen tilalle?

  Piknik keskipäivän auringossa, perunasalaattia hameen helmalla ja ruohontupsuja hiuksissa. Ihanaa! Juhlissa tahriintuminen ja ajan saatossa värin muuttuminen kuuluu ylioppilaslakkien– ja ylioppilaiden – elämään. Ja se on oikein: elämän ja juhlien kuuluukin näkyä niin lakissa kuin ihmisessä!

  Lue lisää »
 7. Näin säilytät lakin oikeaoppisesti juhlakausien välillä

  Harva lakki säästyy tahroilta tai ajan kellerrykseltä. Ei se mitään: se kertoo eletystä elämästä ja hauskoista juhlista! Arvokkaasta lakista kannattaa kuitenkin pitää hyvää huolta.Näin pidät lakin kunnossa juhlakausien välillä.

  Valkolakki, ylioppilas 

  Anna juhlien näkyä lakissa!

  Valkoinen sametti on altis lialle ja tahroille. Niistä lakki ei kuitenkaan mene missään nimessä pilalle!  Fredriksonin ylioppilaslakki on tehty käyttöä varten, ja pienet juhlien jäljet kuuluvat asiaan – ajan kuluma vain parantaa lakkia. Vähällä vaivalla lakki säilyy hyvässä kunnossa vuosien, jopa kymmenien ajan!  

  Lue lisää »
 8. Kuinka löytää sopivan kokoinen lakki?

  Ylioppilas- ja valmistujaislakin hankkiminen on tärkeä päätös. Onneksi lakin valinta helppoa: tarvitset oikean koon löytämiseen vain yhden mitan, päänympäryksesi! Mutta kuinka päänympärys oikein mitataan? Ja kuinka lakin tulisi oikeaoppisesti istua? Näillä ohjeilla löydät varmasti omaan päähän sopivan lakin.

  1. Mittaa päänympärys otsalta takaraivolle

  Ylioppilaslakki sivusta

  Päänympärys mitataan senttimetreissä otsalta takaraivolle, korvien yläpuolelta. Kun seisot ryhdikkäästi katse eteenpäin, mittanauhan tulisi olla vaakatasossa pääsi ympärillä. Käytä pehmeää mittaa, joka kulkee otsaltasi takaraivollesi päänmyötäisesti – mutta pidä huolta, ettei mittanauh

  Lue lisää »