Tietoa meistä

Fredrikson

Fredrikson on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista ja maineikkaammista lakkitehtaista ja merkeistä. Fredrikson tunnetaan kenties parhaiten ylioppilaslakkien valmistajana, mutta yrityksen värikäs historia kattaa asusteet aina ruseteista damaskeihin ja sota-ajan karvalakkeihin. Ylioppilaslakki- ja ammattilakkitehdas sijaitsee Viitasaarella, jossa jokainen lakki tehdään tänäkin päivänä käsityönä, perinteisin työtavoin ja menetelmin. Fredriksonin valmistujaislakeilla on Avainlipputunnus täyden kotimaisuuten ansiosta.

Lakkitehtaan lyhyt historia

Nykyään trendikkäitä lakkeja valmistava Fredrikson aloitti toimintansa jyväskyläläisenä kravatti - ja rusettitehtaana vuonna 1887. Kravattien ja rusettien menekin ollessa hyvä, tukkukauppias Anton Fredrikson päätti laajentaa toimintaansa myös lakkien valmistukseen. Ja vieläkin valikoima laajeni, sillä pian tehtaassa valmistettiin myös hansikkaita ja damaskeja.

Kun ensimmäinen maailmansota myrskysi, Fredrikson selvisi aikakaudesta toimittamalla lakkeja muun muassa Venäjän armeijalle. Myöhemmin myös Suomen valkoinen armeija sai lakkinsa Jyväskylästä. Entinen rusettien ja damaskien valmistaja vaatetti nyt armeijaa. Sekä talvi- että jatkosodan suomalaiset taistelijat saivat armeijan talvi- ja kesälakkinsa Fredriksonilta.

Vuonna 1954 yrityksen johtoon siirtyi jo kolmannen sukupolven edustaja, kun Anton Fredriksonin pojanpoika Eero Fredrikson astui isänsä Onnin saappaisiin. Yritys kukoisti useita vuosikymmeniä, kunnes vuoden 1975 öljykriisin jälkeen yhtiön tulos painui tappiolle. Sen jälkeen Fredrikson keskittyi valmistamaan vain lakkeja.  Pian Suomea ravistelikin jo lama, jonka vaikutuksilta ei vältytty.

Fredrikson laajennettiin Venäjällekin, mutta maan devalvaatio ei ollut hattutehtaalle suotuisa. Reilun vuosisadan aikana yritys on kiivennyt sotien ja konkurssien kautta alan huipulle, ja kuten kaikki hyvin tiedämme - lähes jokaisen valmistuvan uuden opiskelijan päähän.  Nykyään Fredrikson on osa M.A.S.I Company -konsernia. 

Ylioppilasunivormu

1800 -luvulla tummansinen frakkimallinen takki yhdistettynä valkoisiin housuihin. Valkoinen liivi ja sukat, miekka sekä tummansinen lakki johon kiinnitettiin akateemisuuden merkiksi Helsingin Aleksanterin Yliopiston lyyra. Pukupakko päättyi vuonna 1860 Keisarin annettua ylioppilaille luvan käyttää siviilivaatteita ja puvusta jäi jäljelle vain sininen lakki. 

Lyyrat

Kieliriitojen reurauksena haluttiin erottua lyyralla: Ruotsinkielisillä isokokoisempi, halkaisijaltaan 22 mm, suomenkielisten lyyra 16 mm aitosuomalainen (ns. "raivosuomalainen) lyyra 14 mm.

www.yolakki.fi

Yolakki.fi on vastaus kysyntään. Jo pitkään Suomalaiset ovat halunneet tilata arvokkaat Fredrikson -valmistujaislakit verkosta, mutta tähän saakka siihen ei ole vielä pystytty vastaamaan vaadittavalla tasolla. Yolakki.fi tarjoaa ensiluokkaisen palvelun, jonka kautta voit tilata niin ylioppilas- kuin myös muut valmistujaislakit, suoraan verkkokaupasta. Verkkokaupan kautta voi tilata yksittäisen lakin, tai tehdä suuremman ryhmätilauksen.

M.A.S.I Company OY

Olemme yksi Suomen suurimpia vaatetusalan yrityksiä, jonka tuotteet valmistetaan pääosin Virossa. Meillä on virossa tehtaallamme Pohjois-Euroopan suurin farkkupesula. Kaikki tuotteemme suunnitellaan Suomessa. Kotimainen suunnittelu varmistaa sen, että tuotteet ovat sekä laadultaan että istuvuudeltaan huippuluokkaa. Panostamme lähialuetuotantoon, hyvään palveluun sekä kotimaiseen suunnitteluun.

Yksi brändeistämme on Fredrikson ja valmistamme Fredriksonin ylioppilaslakit edelleen käsityönä Suomessa, Viitasaaren tehtaalla.

Kotimaista laatua!

Kaikki verkkokaupassa myytävät tuotteet ovat valmistettu Suomessa! Yolakki.fi verkkokauppa kantaa Suomalaisen Työn Liiton myöntämää avainlipputunnusta, joka on osoitus palvelun kotimaisuudesta. Viitasaarella sijaitsevassa tehtaassa valmistetaan päivittäin satoja päähineitä, jotka kestävät käyttöä vuosikymmenien ajan.

Toivottavasti löydät kaupastamme juuri sinulle sopivan juhlapäähineen! Toivomme sinulle ylellisiä juhlahetkiä!

Katja Helén
M.A.S.I Company Oy